Home Reactii nucleare
Reactii nucleare
Reactii nucleare PDF Imprimare Email
Reactii nucleare
Scris de irina86   
Vineri, 15 Aprilie 2011 12:48
In fizica nucleara si chimia nucleara, o reactie nucleara este procesul in care doua nuclee, sau altfel un nucleu de un atom si o particula subatomica (cum ar fi un proton, sau electroni de mare energie) din afara atom, se ciocnesc pentru a produce produse diferite de particula initiala.

In principiu, o reactie poate implica mai mult de trei particule care se ciocnesc, un astfel de eveniment este extrem de rar, deoarece probabilitatea ca trei sau mai multe nuclee sa se intalneasca in acelasi timp in acelasi loc este mult mai mica decat pentru doua nuclee. In timp ce transformarea este spontana in cazul dezintegrarii radioactive, este initiata de o particula in cazul unei reactii nucleare.

In cazul in care particulele se ciocnesc si se separate fara a se schimba, procesul este numit o ciocnire elastica, mai degraba decat o reactie nucleara.

Reactii nucleare naturale apar in interactiunea dintre razele cosmice si materie. Pe Pamant, reactiile nucleare initiate de catre dezintegrarea radioactiva produc izotopi nucleogenici, mai degraba decat izotopii radiogenici fiica ai dezintegrarilor simple.
Spre deosebire de dezintegrarea radioactiva, reactiile nucleare pot fi utilizate in mod artificial pentru a obtine energia nucleara, la o rata ajustabila, la cerere.

Poate cele mai notabile reactii nucleare sunt reactie nucleare in lant care produc fisiunea nucleara, precum si reactiile de fuziune nucleara care alimenteaza productia de energia a soarelui ai a stelelor. Ambele tipuri de reactii sunt folosite la reactiile nucleare din armele nucleare.
 


Sondaje

Credeti ca vom supravietui in cazul unei explozii nucleare de mare amplitudine?
 

Vizitatori Online

Avem 3 vizitatori online

Adauga la retele sociale

Facebook Twitter Digg Delicious Stumbleupon RSS Feed 
Joomla 1.5 Templates by JoomlaShine.com